De omgevingsvergunning

In Vlaanderen is een omgevingsvergunning een gecombineerde vergunning voor stedenbouwkundige handelingen (zoals bouwen, verbouwen of slopen) en activiteiten met milieu-impact (zoals het exploiteren van een bedrijf of activiteiten met een milieuvergunning). Sinds 23 februari 2017 vervangt de omgevingsvergunning de vroegere stedenbouwkundige vergunning en milieuvergunning.

Weet wat er in je buurt gebeurt!

Wanneer er in jouw buurt een omgevingsvergunning wordt aangevraagd, kan je de beslissing, de plannen en de vergunning inkijken. Dit kan je op het gemeentehuis doen, of digitaal op het inzageloket.

Wil jij automatisch op de hoogte blijven? Schrijf je dan nu in.

Dit is wat Buurtscanner voor jou doet:

Nu inschrijven

Wanneer heb je een omgevingsvergunning nodig?

Je hebt een omgevingsvergunning nodig voor verschillende soorten activiteiten, zoals:

Bepaalde kleinere werken of activiteiten kunnen vrijgesteld zijn van de vergunningsplicht, of er kan een meldingsplicht gelden in plaats van een vergunningsplicht. Dit hangt af van de specifieke aard van de werken en de locatie.

Hoe vraag je een omgevingsvergunning aan?

Het aanvraagproces verloopt digitaal via het Omgevingsloket van de Vlaamse overheid. Hier volg je de volgende stappen:

  1. Inloggen: Via het Omgevingsloket log je in met je identiteitskaart (eID) of met een andere erkende digitale sleutel.

  2. Aanvraag invullen: Je vult de nodige informatie in over je project, waaronder de plannen en eventuele studies die de impact op het milieu of de buurt in kaart brengen.

  3. Indiening van documenten: Afhankelijk van het type aanvraag moet je bepaalde documenten indienen, zoals bouwplannen, milieueffectrapporten of adviezen van deskundigen.

  4. Beoordeling: Je aanvraag wordt beoordeeld door de bevoegde overheid, zoals de gemeente of provincie. Indien nodig worden ook adviezen gevraagd aan andere instanties.

  5. Beslissing: Na de beoordeling ontvang je een beslissing. Indien de vergunning wordt goedgekeurd, mag je starten met de werkzaamheden of activiteiten binnen de opgelegde voorwaarden.

Waarom is een omgevingsvergunning belangrijk?

Een omgevingsvergunning is essentieel omdat het waarborgt dat projecten in Vlaanderen op een verantwoorde manier plaatsvinden, zowel vanuit een ruimtelijk als een milieuperspectief. De vergunning zorgt ervoor dat:

Meer informatie

Wil je meer weten over de omgevingsvergunning, of een aanvraag indienen? Bezoek dan het officiële Omgevingsloket van Vlaanderen. Hier vind je alle informatie over de procedures, regelgeving en het indienen van je vergunningsaanvraag.